Szédítően zárkózott

Ezért ne légy embergyűlölő - introvertáltként se

2018. március 29. 08:00 - darvinisdead

Eleged van a sok irritáló, figyeleméhes gyökérből? Legszívesebben mindenkit elküldenél a picsába? Ne tedd.

Az előző héten valaki feltette az alábbi kérdést az Introvert, dear csoportba (aki nem ismerné: ez egy zárt Facebook-csoport introvertáltaknak - erről legutóbb itt írtam részletesebben):

Anyone else feel like you have gotten more introverted as you've gotten older? 
Ami kb. annyit tesz magyarul: "Van más is, aki ezt érzi: ahogy öregszel, úgy leszel egyre introvertáltabb?"

Mióta csatlakoztam a csoporthoz, ez volt az egyik legnépszerűbb bejegyzés az oldalon, ami felteszem, azt jelenti, hogy sokan egyetértenek és együtt éreznek a kérdés írójával. Ahogy öregszünk, úgy leszünk egyre bölcsebbek - tartja a mondás, de a fenti vélekedés arra is vonatkozhat, hogy idővel mindenki megtanulja elfogadni saját magát; egyre kevésbé erőlködünk, hogy minden áron megváltoztassuk magunkat. Ezt nevezhetjük belátásnak, vagy némi rosszmájúsággal akár belenyugvásnak is, de én inkább az elsőt preferálom.
A kérdésre viszont a sok rövid, egyetértő komment mellett érkezett egy egy ilyen válasz is:

Yes. The more I have to hang around people, the more I realize they have nothing meaningful to say and have no known purpose. 
Magyarul: Igen. Minél többet kell emberekkel lógnom, annál inkább arra a felismerésre jutok, hogy nincs lényeges mondanivalójuk és céljuk.

És ez a válasz is nagy tetszést aratott. Sajnos. Pedig, gondoljunk csak bele, azon kívül, hogy könnyű elégtételt szolgáltat néhány sértett introvertáltnak, mit is jelent ez a válasz valójában? Nem több egyszerű és felszínes értékítéletnél - semmivel sem jobb annál, mint amit az introvertáltak közül sokan a mindennapjaik során elszenvednek.

Persze ez csak egy kiragadott példa, de jól illusztrálja, sokan sértettségükben hogyan válnak ugyanolyan ellenségessé és kirekesztővé, amilyenek mások voltak velük szemben. Pedig nem lenne szabad belerúgni másokba, és elkövetni azt a hibát, amit ez a kommentelő (még ha egy zárt csoportban tette is ezt), aki legitimált egy helytelen gyakorlatot, aminek hosszabb távon mi ihatjuk meg a levét. 
Egy cukiskodó motivációs gif, ami önmagában nem fog segíteni, csak akkor, ha Te is változtatsz.

Nyilván bennem is ott motoszkál, hogy néha az egész emberiségből elegem van, nemhogy a seggfejebb példányokból, de nem érdemes belecsúszni abba a nihilbe, hogy mindent és mindenkit elkezdjünk utálni, csak azért mert a társadalom nem pont úgy működik, ahogy szeretnénk.

Inkább meg kell próbálni változást elérni, akár kicsiben, akár nagyban, például elmagyarázni, hogy mi miért vagyunk ilyenek, megpróbálni megértetni a többiekkel, mit jelent introvertáltnak lenni, ahelyett, hogy elzárkózunk, és csendben gyűlöljük a többséget.
Nem akarok oravecznórázni, de a gyűlölet tényleg csak még több gyűlöletet és elzárkózást szül, az egyszerűen nem lehet célravezető.
Korábban már példálóztam ezzel a képpel. Nagyon nem oké ez a fajta megbélyegzés.

Azzal pedig saját helyzetünket tesszük nehezebbé, hogy elkezdünk embereket, embercsoportokat látatlanban megítélni, és elküldeni az extrovertáltakat vagy a definiálatlan többséget a picsába, mert annyi a bűnük, hogy másképp működnek mint mi. Ugyanez fordítva számunkra mindennapos tapasztalat, de az tényleg nem lesz célravezető, ha mi is felszállunk a gyűlöletvonatra. Persze, hogy ez a könnyebbik út, elhitetni magunkkal, hogy mi sokkal jobbak vagyunk mint ők, és hogy ezért nem akarjuk elfogadni őket.

De nem ismerős valahonnan ez a gondolatmenet, ez a retorika?

Morálisan, szellemileg és emberileg felülemelkedni a többieken, esélyt sem adva nekik - ez nagyon kényelmes, és legalább annyira kártékony álláspont. És ezt mindenfajta áldozathibáztatás nélkül mondom. Tisztában vagyok azzal, hogy nem az introvertáltak tehetnek a velük szembeni előítéletekről meg ellenérzésekről. De ettől még ezek megerősítésén se kéne dolgozni, azzal, hogy mi is elkezdünk gyűlölködni. Egy extrovertált nem seggfej. Mi leszünk azok, ha eredendően annak tartjuk őket.

Bár minket, akik kilógunk a sorból, jó eséllyel sohasem fognak teljesen elfogadni, akkor se álljunk be ebbe a másik sorba - ahol a sorrendet mindenféle vélt felsőbbrendűség határozza meg! Árokásás helyett, építsünk hidat, mutassuk meg, hogy mi is normálisan élünk, létezünk és működünk, csak nem mindenki érti. Még. És ha nem érti, magyarázzuk el. Könnyen hangzik, de nem lesz az. Viszont egy próbát mindenképp megér.

Ha tetszett az írás, netán még hasznos is volt, a hozzá tartozó Facebook-oldalt itt tudjátok követni.
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intro-vertigo.blog.hu/api/trackback/id/tr1613733898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2018.04.01. 00:04:13

introvertált. Nehezen barátkozó, befelé forduló típusú, külső világtól elforduló.

Ez magán ügy !

A kérdés, miért dicsekszel el vele?

Ha igazán introvertált lennél, nem nyafognál társadalmi kirekesztésről, mert az ok éppen te vagy, és nem reklamálnád, okolnád azt a gyűlöletet, ami nincs.

Ami viszont van az a te feltűnési viszketettséged + egy üres fej.

Dan da Man 2018.04.01. 22:20:55

@Jakab.gipsz: Faszkalap, miért érzed fontosnak, hogy olyan kérdésekbe is beleugass, amikhez TÉNYLEG semmi közöd?

Mert az, hogy a fejed be van szorulva Orbán seggébe, az puszta magánügy.

De amikor ilyen helyeken is megnyilvánulsz, akkor jogosnak érzem, hogy egyes fórumozók meg akarják vonni a szavazati jogodat, mert abszolút ellenérve vagy a demokráciának. Informálatlanul, prekoncepciók alapján fröcsögsz, és legalább a szövegértésed is a negatív felől közelíti a 0-t.

Persze te ebből csak azt értetted, hogy faszkalap vagy. De ez volt a lényeg.

Jakab.gipsz 2018.04.05. 14:21:29

@Dan da Man:

Tévedsz, és igazságtalan is vagy, azért mert a munkatársaimat, hacsak nem én vagyok a munka adó, nem tudom meg válogatni.

A válogatás szempontja mindkét esetben azonos, "megbízható-e" a társam egy adott feladat elvégzése esetében, vagy sem, fajra, nemre, való tekintet nélkül.

A megbízhatatlanságot pedig nem tolerálom mert az baleset veszélyes.

Hasonló elvek szerint szelektálom, szergegálom a barátaimat is, sőt a nagy korú család tagjaimat is.

Azért mert ha engemet bajba sodor bárki is legyen az illető, akkor a tőlem függőket is bajba sodorja ( az én támogatásomra szorulókat kis korú vagy beteg család tagjaimat).

Éppen ezért ez a szöveg, hogy "intró vagyok fogadj el" zagyvaság, véleményem szerint.

Alastor Shadowwalker 2021.10.24. 13:02:24

Aki írta ezt a szar cikket, és ha nem csuknának le érte, legszívesebben élve ásnám el és röhögnék azon, ahogyan szenved, de természetesen előtte a szart is kiverném belőle, a lehető legfájdalmasabban megkínoznám.
süti beállítások módosítása