Szédítően zárkózott

„Megvetem az introvertáltakat. Mindent gyűlölök bennük.”

2017. július 13. 08:00 - darvinisdead

Honnan ez a mérhetetlen ellenszenv? És hogyan jelenik meg az online médiában? Mikortól beszélhetünk online zaklatásról, és egyáltalán mit lehet tenni ellene?

Millió cikket olvastam már szegény autistákról, akiket nem ért meg a világ. "Minden a normálisoknak kedvez." - mondják. Hát tudják meg, nem csak nekik szar!

A zárkózottságukkal, barátságtalanságukkal, félősségükkel folyamatos bizonytalanságban tartják a környezetüket - legalábbis engem biztosan. Azt mondják, mindenki ellenük van, senki sem képes megérteni az ő finom lelküket. Aki ezt állítja, vajon elgondolkodott már azon, hogy mit érez a normális, amikor egy ilyen nebántsvirággal van dolga? Elmondom, bennem mi játszódik ilyenkor.

Réka eljött velünk a kocsmába. Egész úton egy szót sem szólt, csak tőmondatokban válaszolt a kérdéseimre. Megérkezve sört rendelt. Mi viccelődtünk, ő síri csendben, fapofával figyelt minket. Sápadt, fehér arcbőrével olyan volt, mint egy kísértet. Megrémisztett.

A fenti szöveget az Origo egyik legnépszerűbb női tematikájú blogjáról, a She.hu-ról idéztem. És csupán 3 ponton változtattam az eredetin: az introvertáltakat autistákra, az extrovertáltakat pedig normálisokra cseréltem benne. Vajon érződött ez a szövegen? Kötve hiszem.

Nem, hiszen a szerző egy betegségként, degenerációként hivatkozik az introvertált személyiségtípusra - ami persze az autizmus esetében sem lenne helyénvaló, viszont van egy fontos különbség: míg az autizmus valóban egy komoly (idegi-fejlődési) rendellenesség, ami a társas együttélést nagyban megnehezíti, addig introvertáltnak lenni egy jellemvonás, ami egyáltalán nem akadályozza a szociális érintkezést. És ez nyilvánvaló is lenne, ha annak szabályait nem az extrovertált normáknak megfelelően definiálná a világ. A többség szerint ugyanis sokkal inkább a beszédes, mindenre és mindenkire nyitott, társasági emberek A normálisak. Pedig az introvertáltság a legtöbb helyzetben egyáltalán nem érvényesül hátrányként, hiszen a társasági élet, csak az időnk meglepően kis százalékát érinti, és ennek jó részét is inkább a közeli ismerősökkel töltjük, akikkel az introvertáltak ugyanolyan nyitottak és közvetlenek tudnak lenni, mint az extrovertáltak.

A gyűlölet című film

Persze erről – sok egyéb mellett – a szöveg tudomást sem vesz, inkább ész nélkül démonizál és stigmatizál, sápadt fehér bőr, kísértetszerű megjelenés, ilyen alakról beszél – akit meg is nevez(!), anélkül, hogy jelezné, megváltoztatta-e a lány valódi keresztnevét (a tapintat teljes hiányából kiindulva sajnos nem valószínű…) – ilyen egy introvertált: rusnya és rémisztő, messziről látod, hogy gond van vele. Ez a primitív dac a megértés szándékának teljes hiányáról tanúskodik, ami kizárólag arra jó, hogy erősítse a zárkózottabbakkal kapcsolatos sztereotípiákat, az elhatárolódást, a kiközösítést, mindent, ami ellent mond a józan észnek és a jó szándéknak. És habár szerencsére az online sajtóban van számos ellenpélda, ez már a mainstream média, az Origo blogoszférájának egyik húzóneve. Sajnos.  

Megvetem az introvertáltakat. Mindent gyűlölök bennük. Annyira extrovertált vagyok, amennyire csak lehetséges, és ugyan próbáltam randizni introvertáltakkal, barátkozni introvertáltakkal, de csak felbosszantanak. – ismeretlen Reddit-felhasználó

Rosszindulatért és gyűlölködésért nem kell messzire menni, ezt a műfajt az anonim kommentekben sikerült csúcsra járatni, erre az Introvertigo működése is jó példa: az eddigi 3 posztom alá is kerültek sértő, agresszív kommentek, melyek nem a stílusommal, vagy a szövegem tartalmi elemeivel foglalkoztak, hanem közvetlenül a személyem ellen irányultak. Az ellen, hogy introvertált vagyok, és beszélni merek róla. Hogy egyáltalában kinyitom a számat, vagyis hát, ez esetben a laptopomat. 

Te nem introvertált vagy, hanem csicska – egyik kedves kommentelőm

Ezek a beszólások a bántalmazás, a zaklatás online megfelelői. Visszakövethetetlen és arctalan mélyütések, melyek sokkal könnyebben tudnak kegyetlenebbé válni, mint a fizikai megfelelőik. Pedig azok is rengeteg kárt és szenvedést tudnak okozni, főleg mondjuk egy még (lelki) fejlődésben lévő szervezetnek.

Rendben: kínlódj még egy kicsit, de csendesebben és akkor mindenkinek jobb lesz. – másik kommentelőm

Tartozom egy kellemetlen vallomással: én is viselkedtem bully-ként és szívattam másokat, bár akkor még fel sem tűnt. Miután a korai zökkenők után, amikor engem is kedvükre baszogattak néhányan (akik azóta szerencsére szintén kinőtték ezt, és megváltoztak) megtaláltam a helyem a gimiben, rendszeresen rászálltunk néhány srácra, akik inkább elvoltak a saját kis világukban, ráadásul pechjükre igazi geekek voltak, na meg kicsit elitisták. Azóta is bánom, hogy én is tovább nehezítettem a gimis éveiket, ami enélkül sem lehetett egy leányálom. De a normához igazodás, a megfelelési kényszer és a fejletlen erkölcsi érzék ilyen és hasonló kisiklásokhoz vezet, amit bármennyire is szeretnénk, nem tudunk visszacsinálni. Pedig a gimi vidámpark is lehet(ne), de csak egy hajszál választja el attól, hogy sokan inkább vágóhídnak érezzék.

Aztán rájövünk, hogy a munkahelyen majdnem ugyanez működik, csak kevésbé nyíltan, és ha még kezdők vagyunk ebben a játszmában, nagyobb eséllyel kerülünk a vállalati szopórollerre. Na meg akkor, ha introvertáltak vagyunk. Az online tér pedig még ezeknél is sokkal szabályozatlanabb, ott tényleg bármi belefér. Egy bepötyögött jelzőnek, legyen az akármennyire kegyetlen és brutális, nincs többé súlya az elkövető szemszögéből. Ezért nem is méricskélik patikamérlegen, itt lehet teli torokból gyűlölni, itt lehet alázni és sértegetni – itt mindent lehet. Olyan mintha felelőtlen alakok kezébe adnának olyan hitelkártyát, amin nincs költési limit. Persze, hogy elszalad velük a ló, hisz a költésnek így nincs kézzel fogható fizikai vetülete, ahogy egy kommentnek sincs, és bármeddig lehet feszíteni a húrt, az anonimitás álcája mögé rejtőzve. Ez egy ilyen játék. Viszont a másik oldalról nézve a következmények nagyon is komolyak és húsba vágóak.

Még mindig nem tudom, mi a faszom haszna van belőlük az emberiségnek. Tudom hogy tényleg vannak, pedig úgy néznek ki, mint aki nincs. – a the16types.info felhasználója az introvertáltakról

A zaklatás-/bántalmazáskultúra bölcsője egyértelműen az iskola, azon belül is a gimi, amikor egyre fontosabbá válik a szociális tőke, az identitás kezd megszilárdulni, így minden társas helyzetnek, minden jó vagy rossz húzásnak komoly tétje van. Mindez a hormonzűrös tinikorszakkal súlyosbítva, amikor 4-6 évig ugyanazzal a 20-30 emberrel kell együtt, egy térben létezni, és ha ez nem működik jól, akkor sincs hova menekülni.

Ez vajon azt is jelenti, hogy az introvertáltakat gyakrabban zaklatják? Nem, legalábbis erre vonatkozóan nem találtam egyértelmű statisztikákat, viszont az a fentiekből is látszik, hogy ez is könnyen hívószó lehet a zaklatók számára, mint minden, ami eltér a megszokottól. Amihez legalább minimális szintű elfogadásra és toleranciára lenne szükség, ami így gyengeségként értelmezhető, és ezért támadási felületet biztosít a seggfejek és a szociopaták számára is.

És mit érdemes ilyen helyzetben tenni?

Inkább mit nem érdemes: nem érdemes felülni a provokációnak. Egyszerűen ignorálni kell az ilyen céltalan támadásokat, ha nincs további következményük, és egyetlen komment formájában elhalnak, mint egy gyenge visszhang. Mert ha elgondolkodsz ezeken a kommenteken, elbizonytalanodsz, azzal máris nyert a támadó, elérte a célját, oda sújtott, ahol a legjobban fáj: a sérülékeny önértékelésedben okozott kárt. Sőt, reagálni sem érdemes, mert azzal csak olajat öntesz a tűzre (aka. eteted a trollt), aki így azt látja, hogy a stratégiája  eredménnyel járt.

Ha viszont a zaklatás nem szűnik meg, sőt, radikalizálódik, esetleg továbbgyűrűzik, és teljesen rád szállnak, akkor már komolyabb a baj, ilyen esetben beszélhetünk cyberbullyingról, amikor is már érdemes profi segítséget kérni erre szakosodott szervezetektől, mint például a Kék Vonal. Ők hasonló esetben az alábbi lépéseket javasolják:

  • Mentsd el a bizonyítékokat pl. e-mailt, videót, üzenetet stb. dátummal együtt.
  • NE válaszolj a zaklató üzenetekre.
  • Fordulj a Kék Vonal Internet Helpline-hoz (telefon, e-mail, chat).
  • Jelentsd a zaklatást a weboldalon, ha ott történt, tiltasd le a felhasználót és jelentsd be a www.biztonsagosinternet.hu oldalon.
  • Fordulj a rendőrséghez, és tegyél feljelentést a zaklatás ellen!

De amit a leginkább és a legőszintébben remélek, hogy a fenti lépésekre soha életetekben nem lesz szükségetek. Mert legyen bármilyen vállalhatatlan egy komment, annak a végén mégis csak emberek ülnek (egyelőre). De addig is, talán valamiféle minimális emberségben és belátásban mindenki részéről joggal bízhatunk.

68 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intro-vertigo.blog.hu/api/trackback/id/tr9512660273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sprickoló Tömegek 2017.07.13. 16:16:30

"Engem kérem üldöznek!"
Még jó, hogy küszöbön álló holokausztot nem vizionált a szerző.

Suksori 2017.07.13. 16:21:57

jelenleg mindent elborít a mocsok, szinte mindenhol terrorizálni próbálnak nagypofájú seggarcok, és a divat az állandóan pörgő extrovertált alak.

Six 2017.07.13. 16:46:58

hogy mi a halálért olvastam el ezt a picsogást, azt magam sem értem

Sir Galahad 2017.07.13. 17:31:44

Semmi baj az introvertáltakkal egészen addig, amíg elfogadják, hogy az extrovertáltak vannak többségben és a világ ezért az ő szabályaik szerint működik. Aki introvertált, az alakíthatja ennek megfelelően a privát életét, választhat munkahelyet stb. Soha, sehol nem alkalmazkodik a többség a kisebbséghez.

Muad\\\'Dib 2017.07.13. 17:37:11

@Sir Galahad:
A baj csak az, hogy egyáltalán nincsenek különösebben többségben. Csak érthető módon nekik van a nagyobb pofájuk.

Sir Galahad 2017.07.13. 17:46:39

@Muad\\\'Dib: A szakirodalom 25-30 százaléknál magasabbra sehol nem teszi az introvertáltak arányát. Szerintem ez egyértelműen kisebbség.

blöff 2017.07.13. 18:02:03

nem tudom honnan veszed ki a kisebbség és ki a többség, de a faszom tele van az extrovertált normákkal, vagyis: folyamatos fecsegés, pofázás, locsogás, kényszeres közlési vágy, a segged lyukának örökös kiteregetése, kéretlenül, a másik gondolkodásának ezáltal állandó megakasztása, önálló gondolkodás hiánya, mindennek, ami a szemünk előtt van szóvá tétele, állandó lekommunikálása.
Baromi unalmas ez az extrovertáltság és maga a bulvár is ebből táplálkozik, ezt az igényt szolgálja ki.

blöff 2017.07.13. 18:02:37

@Sir Galahad: a 25-30 % elég magas, szóval jó lenne nem parancsolgatni...

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.13. 19:11:45

Engem évek óta terrorizálnak Soros bérblogerrei, de nem zavar. Ha segítséget kérnék ezért, csak igazolnám őket.

Sir Galahad 2017.07.13. 19:24:58

@blöff: Ahhoz mégis kevés, hogy a 70-75 százaléknak kelljen hozzájuk igazodni.

Suksori 2017.07.13. 19:32:29

@Sir Galahad:

foslogika.
amúgy részben veleszületett, részben alakított, sokan nem annyira extrok mint mutatni próbálják magukat az elnyomó normához igazodva

Suksori 2017.07.13. 19:35:30

@MaxVal BircaMan HJCD:

te terrorizálod az értelmet magát, ők csak reagálnak

Pestépítő 2017.07.13. 19:50:56

Alkalmazkodjon a magamutogató nagypofájú seggfejekhez a k. anyjuk. A magasból nézem ahogy minden igyekezetük ellenére a silányság és ostobaság egyre nagyobb súlya alatt töpörödnek majd alkalmas pillanatban eltaposom a közelembe keveredő húgyagyú locsogókat.

Sir Galahad 2017.07.13. 19:58:23

@Suksori: Miért foslogika? A többség alkalmazkodjon a kisebbséghez?

Laeisz 2017.07.13. 20:01:18

6 évig volt egy introvertált barátnőm... Kívánom a posztszerzőnek is - akkor majd megérti, mi a baj velük!:-)))

netnepper 2017.07.13. 20:25:04

@Sir Galahad: Én például introvertált alkat vagyok, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ha kell ne lépnék bele egy extrovertált húgyagyú vadbarom arcába a vasalt sarkú bakancsommal. Egy introvetált egy ideig hallgat és utána véged van. Szóval csak óvatosan velük...

Shish Yakoo 2017.07.13. 20:31:51

Be kell vezetni a közfegyverviselést csak extrovertáltaknak és kvótát kell adni nekik az introvertáltak levadászására. Aki nem teljesíti, azt introvertáltként ártalmatlanítani kell. Egyébként nekem gyanúsak a szegények is. Akinek nincs semmije, az annyit is ér! Többségük futó célpontnak esetleg még alkalmas.

Sir Galahad 2017.07.13. 21:04:14

@netnepper: Agresszív agyatlan barom nyilván az introvertáltak között is van.

Kommentátor- 2017.07.13. 21:37:42

@Sir Galahad:
"Soha, sehol nem alkalmazkodik a többség a kisebbséghez."

Kivéve persze, ha a kultúrmarxizmus szerint szent tehenekről van szó, színesbőrűekről, homokosokról, transzokról...
Ott próbálnád előadni, hogy nehogy már a többség alkalmazkodjon a kisebbséghez! Már vinnének is a Tolerancia Haláltáborába!

Ezekért a szent tehenekért, hiába egy nagyon jelentéktelen kisebbség, egyenesen a civilizáció alapköveinek átformását követelik, nem kevés sikerrel.

Bezzeg ha nem ilyen egzotikus kisebbségről van szó, akkor azok fogják csak be a bagólesőjüket, még mit nem!

elment az eszem mert belekezdtem 2017.07.13. 22:03:34

Az introvertáltak, mint én is, csöndben elvannak a világukban. Ezzel nekem sose volt bajom. Azzal már sokkal több, amikor feltűnési viszketegségüket vakargatni akaró faszfejek próbálják megmagyarázni, hogy nekem milyen jó lesz egy fesztiválon, kocsmában, szórakozóhelyen és eddig ők aztán mindenkinek, aki azt hitte nem szeret bulizni bebizonyították, hogy téved. Hát... köszönöm, de én mégiscsak megmaradnék magamnak, a feleségemnek és annak a pár embernek, akinek kedvelem a társaságát. Én sem ugatok a mások dolgába, kérem nekem se tegyék.

blöff 2017.07.13. 22:03:58

@Sir Galahad: számtalan esetben kell 5-10, vagy annál kisebb százalékhoz alkalmazkodnod, jó ha tudod.
amúgy meg ki beszél itt alkalmazkodásról egyáltalán? Elő van talán írva kinek hogy kellene viselkedni?
A proletár többség úgy egyébként kultúrfölényt is jelent? Elegem van ebből a dumából...

blöff 2017.07.13. 22:09:47

hagyjuk ezt az extrovertáltak jó fejek introvertáltak rossz arcok szövegelést, ostoba általánosítás ez is, mint ahogy az is, hogy a többség egyáltalán mi. Nem tudom milyen statisztika van erre, egyáltalán mennyire releváns az ahogy "mérik". Mindenesetre a jelentősen extrovertáltak csak locsognak össze-vissza, tét és tartalom nélkül, ez sztem semmiképpen sem követendő, ha többség, ha nem. Persze az is mutat vmit, hogy a trash reality-k (az extrém extrovertáltak, mint exhibicionisták) mennyire népszerűek, de itt is kikérném magamnak hogy bárkinek is ahhoz a világhoz kelljen alkalmazkodni.

Almandin 2017.07.13. 22:25:42

Szerintem a posztoló összekeveri az introvertált természetet a gyáva karakterrel, illetve a hiperérzékenységgel. Fogalmi zavarokat érzek a blogban. Ezt nem a személye elleni bántásnak szánom. Az introvertáltak nincsenek kisebbségben. Az emberek többsége ambivertált. A többiek kb. fele-fele arányban extra-és introvertáltak. Tény, hogy a mai világ inkább az extravertáltaknak kedvez, de egy introvertált is megtalálhatja a neki való munkát és társaságot.

Drednaught 2017.07.13. 22:26:01

Már meg ne haragudjon a blogger, de komolyan a she.hu-n akar értelmes gondolatot, mértéktartást és együttérzést találni?
Remélem komolya, mert viccnek ez túl durva lenne...

Bicepsz Elek77 2017.07.13. 22:45:49

@Sir Galahad:
"Semmi baj az introvertáltakkal egészen addig, amíg elfogadják, hogy az extrovertáltak vannak többségben és a világ ezért az ő szabályaik szerint működik."

EZ igy "hülyeség". Volt egy könyv, ami az OMM(Osztrak-Magyar Monarchia) politikajarol szol. Annak az volt a cime, hogy "Elsöprő Kisebbseg"(=a tarsadalom 6%-nak volt szavazati joga az akkori Magyarországon. Ok döntöttek minden fontos kerdesben, a többieknek kuss volt.
Egyébként itt nincs 25-75%-os arany. Vannak fokozatok az erősen introvertalt(mar-mar autista) - tol az erőszakosan extrovertalt szemelyekig(ezek egy része erőlködo celeb, mas resze viszont pozicioban levo politikus pl. a "Valdemort" fele személyiség, aki uralni akar masokat.
Mondjuk szerintem nem uldozik az introvertaltakat, csak szepek kikozositik, mert "unalmasak". Viszont ok meg a hozzajuk hasonloakat unjak. Most olyan a vilag lb az 1960-as evektol, hogy orditani kell a jogaidert ahhoz, hogy megkapd oket. Akit elb.. tak a szulei(=illedelmes, var a sorara stb) az vagy valtoztat vagy mehet a sullyesztobe. A bulika az introvertaltak szamara a pokol: egy rakat pl. a munkaban vagy mashol luzer ember ott eli ki magat(ha extrovertalt) es akinek nincs ehhez energiaja stb az kimarad.

Bicepsz Elek77 2017.07.13. 22:48:48

@elment az eszem mert belekezdtem:
Annak az elvezete alkohol es drog kerdese a szamukra. Egyébként minel kevesebbet dolgozik valaki, annal hajlamosabb bulikazni/koncertezni stb. vam ra ideje es energiaja.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2017.07.13. 23:13:37

@Sir Galahad: Miről beszélsz, te szerencsétlen? Az introvertáltak kurvára nem várják el, hogy a többiek alkalmazkodjanak hozzájuk, és pl. hogy az extrovertáltak is maradjanak otthon esténként olvasni bulizás helyett. Az introvertáltak annyit szeretnének, hogy hagyják békén őket, ne másszanak a képükbe és ne ugassák le őket a hozzád hasonló parasztok lépten-nyomon pl. azért, mert nem járnak fesztiválokra.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2017.07.14. 00:11:33

Irtsuk ki a kisebbségeket, vagy legalább dobáljuk meg őket kakival. Multkor is nekem jött egy gyerek a boltban, akkor esett le, hogy baz ezek kisebbségben vannak. Vagy a meccset nem nézők. Na azok kikészítenek! Kakit a nyakukba! De leginkább a kisebbségellenesek irritálnak. Főleg, ha szemüvegesek. Mondjuk rájöttem már, hogy mindenki valamelyik kisebbséghez tartozik, úgyhogy ki kéne irtani mindenkit. Csak egy maradhat. A legnagyobb vadbarom...

ÜljleBélámszeggyélevest 2017.07.14. 03:56:50

Szerintem itt sokaknak fogalmi zavarai vannak. Javaslok egy Myers-Briggs tesztet kitolteni. Az introvertalt nem egyenlo a befordult eletkeptelen luzerrel. Rengeteg iszonyat sikeres ember introvertalt, csak ok leszarjak a tobbseg velemenyet es tok jol erzik magukat magukban is vagy nagyon megvalogatott baratokkal.

CsakEgysrác 2017.07.14. 07:38:38

Tulbonyolitod. Mindenkinek erösebb ÉN tudata lenne, "Ki is vagyok én, mit is akaro?" Elég hamar rajönne a gyerek, kész ebbe a csoportba én nem illek. Mert maskép gondolkozom. Mivel békében vagyok magammal vagy küzdök azért, hogy olyan legyek amivé valni akarok. Senki másnak nem kell megfelelnem, csak saját magamnak. Ennyi.

vaffanculo 2017.07.14. 07:46:45

@elment az eszem mert belekezdtem: Nálad a pont.
@ÜljleBélámszeggyélevest: meg Nálad is :)
Sztem ez egy jó írás és igaza van a posztolónak: a seggfejek itt is beleugatnak. Ha nem tetszik, lehet ellenvéleményt nyilvánítani, netán kérdezni, vitatkozni, esetleg lapozni. Sok embernek ingerenciája van, hogy mindenbe beleugasson (extrovertáltak? :) )
Amúgy gratulálok kedvenc birkucinknak, hogy ide is sikerült egyet sorosozni :). Úgy megsoroznám ezt a marhát ( ja nem, birkát :) )

almaza 2017.07.14. 07:57:15

Nahat, tudjatok a UN nek dolgozom. Voltam egy treningen mult heten Jakartaban. 25 en voltunk, tobbnyire junior pozikban, a vilag kb 12 nemzetebol. Volt egy szemelyiseg teszt is az elso napon. 20 an a 25 bol intovertaltak vagyunk. En tudtam magamrol de meglepett a tobbiek eredmenye. Ja igen es volt tovabbi 5 eleme a tesztnek az extra v introvertalt kategorian tul. Ezen kivul az intovertaltsag merteke is valtozik az eletkor/korulmenyek hatasara es semmi, de semmi koze az antiszocialis jelzohoz. Szval ha a nemzetkozi top pozikban ekkora az aranyunk akkor ez nem lehet egy rossz jellemvonas ;-)

almaza 2017.07.14. 08:00:13

@ÜljleBélámszeggyélevest: Egyetert. Igen, Myers Briggs teszt volt amit toltottem mult heten. Es van meg 5 masik kategoria mellerendelt poziban az extro intro val.

Lennon 2017.07.14. 08:16:56

Introvertáltnak nevezni magad egy gyáva és aljas kifogás, amellyel kivonod magad a kényelmetlen társas kapcsolatok felelőssége alól. Én is introvertált vagyok, világ életemben egyedül nőttem fel, feszengek társaságban, mégis minden nap felelmelem a büdös seggemet, abbahagyom a nyafogás és bemegyek dolgozni a munkatársaim közé. Nem könnyű, ez igaz. Azt kell megértened, hogy egy társadalomban élsz, annak minden előnyét élvezed, kötelességed a közösség munkájának, életének elősegítése, megengedhetetlen luxus félrevonulni és kivonni magad az interakciókból. Innen a gyűlölet, ami irántunk felbukkan. Ha ezt nem vagy hajlandó vállalni, akkor nem kötelező a társadalomban élni, menjél ki az erdőbe, aztán Maugliskodjál! Faszom ebbe a céltalan picsogásba már!

szemétpasi 2017.07.14. 08:23:12

Komolyan van olyan közeg ahol egy introvertált feszültséget okoz? Ez számomra igen meglepő. Én is introvertált vagyok, de sose volt ebből probléma. Kurvára szarok az embereknek, néhol elkönyveltek bunkónak, de ez amúgy egy tök kényelmes pozíció, megspórol vele egy csomó mindent az ember.

Az, hogy nincs a zabszem a seggemben és a privát időmben mit csinálok meg nem nagyon érdekel senkit. Főleg, hogy nem is keresem a kapcsolatot fecsegés céljából így ki sem derül gyakran.

Megdöbbentő ez az agresszív frusztráció ami itt is kijön. Mintha egy introvertált napi szinten verné az asztalt, hogy neki ez kell meg az kell. Mintha nekik valami külön busz kéne...

Zsíros Bödön 2017.07.14. 08:24:57

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes szóvívő: neked bazmeg mindenhova be kell írni, te szarevő buzi?

Plumper_ 2017.07.14. 09:00:16

mávalaki pedig az emberi baromságokat utálja.

fmintdénes · fmintdenes.blog.hu 2017.07.14. 10:14:07

Olvasgatva a kommenteket az jutott az eszembe, miért kell többség - kisebbséghez relációban kezelni ezt a kérdést is? Olyat esetleg nem lehet, hogy mindenki alkalmazkodik mindenkihez és valahol középen találkoznak az érdekek és ebből lesz egy megoldás? Miért kell kihegyezni arra az egész ügyet, hogy márpedig a többségnek joga van leszarni a kisebbséget?
Szerintem ugyan úgy, ahogy egy introvertáltnak is alkalmazkodnia kell helyzetekhez nyugodtan megteheti ezt az extrovertált is , függetlenül attól hogy ki van többségben és ki nincs. Egyébként meg ha valaki jobb pozícióban van bármiben, annak igenis kötelessége segíteni a másikat. Ebben az esetben az extrovertáltnak az introvertáltat, Ennek alapnak kéne lennie. Tök jól meg lehet ezt a kérdést is oldani, ezt tapasztalatból mondom , ha úgy áll hozzá az ember.

BobAlice 2017.07.14. 10:47:11

@Sir Galahad: Mindig van valami paraméter, ami alapján te vagy a kisebbség.

Steve Musacci 2017.07.14. 10:48:44

Minden szavaddal egyetértek.

erkölcsi hulla 2017.07.14. 10:59:07

omg MI ez a szar már megint ?

Üldözési mániád van, és nem kicsit kisebbségi komplexusod. Fordulj szakemberhez, vagy csicskulj itt, bár szó szerint senkit sem érdekel a kitalált világszemléleted az introvertáltak és extrovertáltak titkos összeesküvés háborújáról?

erkölcsi hulla 2017.07.14. 11:00:06

JA, meg a kitalált elnyomott áldozatszerepben való önmagát másokkal való sajnáltatás, ez főleg a feministák vívmánya, onnan lested el?

erkölcsi hulla 2017.07.14. 11:02:52

Segélyt és egyenlőséget az extrovertáltaknak? Vagy mi a tosz

zokogjatok 2017.07.14. 12:17:00

Az introvertáltakat azért utálják, mert introvertáltak, a kerékpárosokat azért, mert kerépkároznak, a buzikat a buziságukért, a keresztényeket a hitükért, az mszp-seket meg a pártválasztásukért.

Annyira nem nagy mágia. Nincs semmi nagy összeesküvés az intrók ellen, csak vannak emberek, akik mindent utálnak.

Sir Galahad 2017.07.14. 13:04:26

@Kommentátor-: Nem vagyok kultúrmarxista, jelentsen ez bármit is. Nem gondolom, hogy a homoszexuálisokhoz, a muzulmánokhoz, a cigányokhoz stb. kellene alkalmazkodnia a többségnek. Ha ezért elvisznek, vigyenek.

Sir Galahad 2017.07.14. 13:10:10

@Zigomer Trubahin: Senki nem írja elő az introvertáltaknak, hogy járjanak tömegrendezvényekre. A szabadidejét mindenki úgy osztja be, ahogy jól esik neki. Ellenben ha pl. egy munkahelyen sokan vannak, az a nagy számok törvénye alapján az extrovertáltak igényei szerint működik. Ezért írtam korábban, hogy az introvertáltaknak érdemes már a pályaválasztáskor, majd később az álláskereséskor azt a szempontot érvényesíteni, hogy ne kelljen egyszerre sok emberrel közösségben lennie. Mert ha ezt elmulasztják, a munkahelyen rosszul fogják érezni magukat és olyan tahó hozzászólásokat fognak írni tehetetlen dühükben, mint most te.

Sir Galahad 2017.07.14. 13:12:09

@Tronald Dump: Hát persze. Én például szeretem a rockzenét, a többség meg nem. De nem hisztizek azon, hogy igenis mindenki alkalmazkodjon az én ízlésemhez, és nem írok ilyen blogposztot sem.

bbwd 2017.07.14. 15:31:25

ez tényleg kérdés?

mindenki foglalkozzon magával és kész :P

DemoJoe 2017.07.14. 16:26:40

A kulturáltság meg a primmitívség meg az extra ill. Introvertáltság 4 külömn fogalom. Ha egy extravertált egy primitív bunkó azzal azz utóbbi okán nincs mit kezdeni. Egy intravertált is el tudja küldeni az annnyyyába....
Egy extravertált lehet kultur lény is és felismerheti azt hogy kinek mi az igénye és annak megfelelően kommunikál. Már ha azt akar és nem baaaszakodni.

Ez a post egy műbalhé. Nehogymár felvegyük. Ja és intravertált vagyok...

Kommentátor- 2017.07.14. 17:33:07

@Sir Galahad:
"Nem vagyok kultúrmarxista, jelentsen ez bármit is."

Segítek: kitartas.net/2012/07/01/domokos-endre-janos-kulturalis-forradalom-a-nyugati-kultura-alkonya

"Nem gondolom, hogy a homoszexuálisokhoz, a muzulmánokhoz, a cigányokhoz stb. kellene alkalmazkodnia a többségnek."

Te lehet, hogy nem gondolod így, azonban a nyugati világban uralkodó korszellem igenis így gondolja: ezek a kisebbségek automatikusan áldozati szerepben vannak, így bírálhatatlanok, és a többségnek kell hozzájuk alkalmazkodnia, előzékenynek lennie, elemi, ősi szokásokat, intézményeket az ő kedvükért feladnia.

"Ha ezért elvisznek, vigyenek." - Add elő ezt nyugaton nagy nyilvánosság előtt, és kattan a bilincs. Ha Berkeley-en mondasz ilyet, akkor rosszubbul jársz, ugyanis rég agyonvernek a diversity aktivistái, mire a kékek kiérnek, hiszen megsértetted a safe space-üket.

Fekete Pestis 2017.07.14. 17:39:04

@Sir Galahad:

Kivéve, ha az introvertáltak a közösségnek nagyobb hasznot hajtanak, mint az extrovertáltak.
Vagy ha az egész csoport ( nota bene: divízió ;) ) introvertáltakból áll.
Mert p.l. produkálni is kell valamit (és a produktum mérhetö), nem elég pofázni.

Fekete Pestis 2017.07.14. 17:41:44

@blöff:
most erre mit mondjak? ;)
mindenesetre a fiz emeléshez (a) vagy extrovertált vagy, vagy (b) elmész a jesper andreasen-nek dolgozni ;)

ez utóbbi tüzzel vassal irtja az extrovertáltakat a csoportjában ;) [ és milyen igaza van, hehehe].

Fekete Pestis 2017.07.14. 17:50:32

Ja, élvezek "extrovertáltakat" felvételiztetni.
Amikor csapkodnak a szakkifejezésekkel, olyan "handwaving-szerüen", és azt hiszik, hogy mély benyomást tettek ránk, ledumáltak a porondról.
Na, ekkor szoktam a egy kicsit beleásni a dolgokba ;) . és ilyenkor fordul a dolog igazán mulatságosra ;)

Ja igen: az hogy valaki "introvertált" még nem jelenti azt hogy egy rakás szerencsétlenség. Csak azt, hogy baromira tudja az embereket unni [ modulo azt a néhányat, akit elég kompetensnek és szórakoztatónak itél ;)].

dorje 2017.07.14. 17:50:47

Annyit érdemes megjegyezni, hogy tudósék szerint az introvertáltság és az intelligencia között kimutatható az összefüggés. Minél intelligensebb valaki, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az illető inkább introvertált típus. Szerintem ebben nincs is semmi meglepő, hiszen egy értelmes ember nem szívesen keresi a kevésbé értelmesek társaságát, pláne ha azok még állandóan hangoskodnak is, netán feltűnési viszketegségben szenvednek.
Egyébként ez a kötelezettség téma nem nagyon értem, hogyan is jön ide, baromira nem kötelező egy introvertáltnak bulikába menni, ahogy egy extrovertálttól sem követelheti meg senki, hogy némán gubbasszon egy sarokban. Inkább a társas együttélés azon fontos alapszabályát lenne célszerű betartani, amelyik arról ábrándozik, hogy fölöslegesen nem szekálunk senkit sem.
Azért vegyük észre azt is, hogy ez a "márpedig kötelező részt venni a társasági eseményeken" kérdéskör jellemzően az extrovertáltak becsípődése, pedig mindenkinek egyszerűbb lenne az élete, ha nem akarnák állandóan bevonni mindenbe introvertált embertársaikat. Ha másért nem, hát legalább azért, hogy ne kelljen bosszankodniuk a hallgatagságukon.

Fekete Pestis 2017.07.14. 17:54:22

@fmintdénes: "Olyat esetleg nem lehet, hogy mindenki alkalmazkodik mindenkihez és valahol középen találkoznak az érdekek és ebből lesz egy megoldás?"

Lehet.
Ismerek is két országot, ahol ez a norma ;)

Fekete Pestis 2017.07.14. 17:59:54

@almaza:

az attól fúgg, hogy hol.
nyilván sales-ben az extrovertáltság számít - úgyfelekkel kell cimbizni, bulizni kell vinni öket, stb.
research-ben, developmenten, ICT-ben viszont le is kell valamit tenni az asztalra. amihez ebben a valamiben el is kell mélyülni.

ezerintem a toppozikban nem is "introvertáltak",, hanem inkább "analitikus elmék" vannak. Amit a többség "introvertáltnak" értelmez. NB: nekem az "analitikusság" a domináns tulajdonságom - legalábbis egy mgmt teszt szerint.

Suksori 2017.07.14. 19:25:50

@Sir Galahad:

valóban nem vagy az, ők bár nem mindig szimpatikusak, de nálad intelligensebbek:)

Sir Galahad 2017.07.15. 10:54:51

@Fekete Pestis: Nem hallottam még olyanról, hogy valamilyen teljesítmény mérésekor külön feljegyezték volna, hogy az illető introvertált vagy extrovertált. Ha van ilyen, esetleg alátámaszthatja a véleményedet, szívesen várok róla valami konkrétumot.

Sir Galahad 2017.07.15. 10:56:39

@Kommentátor-: Megint kiderült, hogy a fősodratú nyugati korszellem nem az én világom Van ilyen.

yerma 2017.07.15. 23:35:39

Én kifejezetten jól szórakozom az extrák bénázásain, ahogy a pszichológiai tudatlanságból akarják az intróst megközelíteni, de nem találnak rajta fogást. Az intrós és extrás mindig is irritálni fogja egymást. Így hát nem kell velük foglalkozni, egy értelmes embernek buta, primitívekkel egyszerűen nincs dolga, éppen ezért meg sem kell rajtuk sértődni.

rozsomák 2017.07.17. 18:58:12

@yerma: Én is jót szórakozom rajtad, mivel a poszter egyáltalán nem introvertált, csak egy beilleszkedési zavarral küzdő - emiatt jelen stádiumban magába zárkózott és az is lehetséges, hogy egyébként is narcisztikus személyiségről van szó.

Vajon miért csak a munkahelyi problémák kapcsán jött elő benne ez és miért nem tapasztalta már korábban ?
(Egy egyetemista nem lehet introvertált ? Az nem derül ki ? Tényleg ? Csak a munkahelyen ?
Jaj, már. Ez azért másra utal szerintem. Nem lehet pl. egy elkényeztetett "mama pici fiacskája ?"
Mert poszternél addig nem volt gond, amíg nem kellett dolgoznia. Ezt le is írta már előbb..

Csak mosolygok rajtad..:)

Almandin 2017.07.19. 21:31:00

@yerma: Szerintem csak a szélsőségesen introvertált és extravertált irritálja egymást. Mint írtam, az emberek többsége az ambivertált típusba tartozik, ami a két típus átmenete. Az intro-és az extraverzió általában nem állandó. Különböző életszakaszokban más-más lehet. Sőt, még állítólag napszakonként is változik. Én is olyan vagyok, hogy a nap egyik részében nyüzsgésre, emberi társaságra, beszélgetésre vágyom, más napszakban pedig behúzódásra, nyugalomra, magányos tevékenységre. Amúgy én is ambivertált vagyok, enyhén az intro oldalhoz közelebb (ezt egy pszichológiai teszt kitöltésével kaptam meg). Én bekattannék mind a teljesen intro, mind a teljesen extra életviteltől.
Szerintem a nagyvárosokban több lehet az extravertált ember, mert a városi élet lüktetését, ingergazdagságát ők jobban igénylik. Az introvertált embereknek valószínűleg jobban bejön egy kisvárosi, falusi, sőt, tanyasi életvitel a maga nyugodtságával, kevés ingerével. Egy nagyon intro embert valószínűleg nem zavarna, ha egy tanyán napokig nem találkozna élő emberrel.
süti beállítások módosítása