Szédítően zárkózott

Világ introvertáltjai egyesüljetek!

2018. március 15. 18:07 - darvinisdead

Már nemzetközi csoportja is van az introvertáltaknak. Ami néha azért elég furán működik. Megnéztem, miért - és hogy ez vajon jó-e nekünk.

(Disclaimer: ez a blog, a hozzá tartozó Facebook-közösséggel elsődlegesen introvertáltaknak szól, másodlagosan viszont nyitott embereknek, akik kíváncsiak másokra, és arra, hogyan működnek egyes emberek, harmadrészt olvasni vágyó, és a stílusomra fogékony, kíváncsi embereknek; negyedrészt - mert ilyet is ismerek - olyanoknak, akiknek valamelyik ismerőse, családtagja introvertált, és szeretné jobban megérteni, mi zajlik egy introvertált fejében és lelkében.)

Az introvertáltak számára a közösség faramuci dolog: egy zárkózottabb, vagy Susan Cain megfogalmazásával élve "csendesebb" egyénben a társas helyzetek gyakran szorongást keltenek, de a magány, a kommunikáció nehézsége (vagy egyenesen lehetetlensége) gyakran ugyanolyan kínzó lehet, mint egy nem introvertált számára. Úgy is mondhatnám: nekünk is szükségünk van az emberi közelségre, csak kicsit messzebbről (és ritkábban).

Az Introvert, Dear introvertáltaknak szóló híroldal (vagy inkább médiavállalkozás, de ez inkább csak szubjektív különbségtétel, és erre majd máskor fogok kitérni) indított egy zárt csoportot Facebookon, amihez egy rövid bemutatkozó után bárki szabadon csatlakozhat, és bent is maradhat, ha betartja a csoport irányelveit (EZEKET - bár, ha még nem vagytok tagok valószínűleg nem fogjátok látni). Az irányelvek jó része, mint a legtöbb hasonló honlapnál, azt célozza, hogy ne kurvuljon el a csoport, senki ne szemetelje tele spamekkel, személyes posztokkal, politikai vagy vallási témákkal. A csoportnak jelenleg majd 90 ezer tagja van világszerte, de folyamatosan bővül.

"Nem lennék tagja olyan klubnak, amelyik a tagjai közé fogadna." Sokan a fenti idézetet Woody Allennek tulajdonítják, pedig eredetileg Groucho Marx amerikai komikus mondta.

Pár hete én is csatlakoztam a csoporthoz, és azóta figyelemmel követem, hogyan működik a közösség, egyáltalán képes-e betölteni a funkcióját, van-e haszna, értelme rám vagy más csoporttagokra nézve (már amennyire ez szubjektív nézőpontból megállapítható).

Megpróbáltam pontokba szedni a legfontosabb tanulságokat a csoport működéséről:

  • Jellemző, hogy a csoporttagoknak alacsony az önbizalma, gyakoriak az önostorozó vagy bizonytalan posztok, amelyekben megerősítést vagy bátorítást kérnek a csoport többi tagjától. És azért is tud jól működni a csoport, mert a remélt megerősítést, pozitív visszajelzést itt általában meg is kapják az emberek. Az Introvert, Dear ugyanis egy szolidáris közösség. Egy safe space a széttrollkodott, kommentekben teleanyázott online térben. 

  • Előfordulnak kétségbeesett beírások (az oldal működtetői a szabályzatban leírták, hogy mivel az ID egy támogató közösség, krízishelyzet kezelésére nem alkalmas, ha valaki olyasmit fontolgat, hogy kárt okozzon magában, azt arra bátorítják, inkább a segélyhívó vonalat hívja. 

  • Persze, az irányelvek ellenére, itt is felüti a fejét az oravecznórázás, időnként röpködnek az egyszerű, hangzatos féligazságok, életvezetési ökölszabályok ("Bízz az ösztöneidben!" és hasonlók), de többnyire inkább csak kérdéseket tesznek fel a csoportban, megerősítéseket várnak, problémákat beszélnek ki, satöbbi - vagyis ebből a szempontból is erősen emlékeztet egy működő közösséghez. 

Mint minden zárt csoport, minden lehatárolás, az Introvert, Dear FB-csoportja is hozzájárul a klikkesedéshez, a belépők csak hasonszőrűekkel találkoznak, más introvertáltakhoz igazodnak, a csoporton belül kizárólag az ő véleményükkel találkoznak, ami - ha ez más fórumokon nem egyenlítődik ki - hordozza annak veszélyét, hogy a csoporttagok bezárkóznak, vagyis az introvertáltak és az extrovertáltak csak még jobban eltávolodnak egymástól.

Már egy ideje közismert, milyen veszélyes tud lenni a Facebook-algoritmus, miként hoz létre olyan véleménybuborékokat, ahol mindenki csak a saját preferenciáinak és nézeteinek megfelelő hírekkel találkozik, így az egyes csoportok között egyre nagyobb lesz a szakadék a különböző nézetek és ideológiák mentén. 

A csoport pedig ilyen logika szerint kerékkötője lehet az integrációnak és a kölcsönös elfogadásnak - hiszen az online térben egyre kevésbé kell érintkezniük introvertáltaknak és extrovertáltaknak. 

Mégis, a fentiek ellenére úgy gondolom, ez a negatív eredmény nem törvényszerű.

Az, hogy milyen hatással van a csoporttagokra a részvétel a csoporton BELÜL dől el, hogy ott milyen visszajelzéseket kapnak és milyen viselkedésmintákkal találkoznak a tagok. Hogy az ott lefolytatott beszélgetések a nyitottságot vagy inkább az elzárkózást erősítik.

ostoba_valasz.jpgIlyen posztok is előfordulnak az oldalon, pedig nem lenne szabad átesni a ló túloldalára. Az extrovertáltakat utálni a legkevésbé sem célravezető, sőt, kimondottan kártékony dolog.

Ahhoz, hogy erre választ adjak, még közel sem vagyok elég ideje tag (nem láttam, olvastam eleget), de még ha lennék se tudnám, hogyan viselkednek a csoporttagok a való életben; vajon kifelé is, vagy csak egymás felé fordulnak megértéssel. Mindenesetre az eddig látottak alapján inkább bizakodó vagyok :)

Vagy legalább jókedvű - hála a leginkább megmosolyogtató bejegyzéseknek.

Valahol ugyanis tök vicces, hogy van egy olyan csoport, ahol emberek beírják, hogy HÉ! VAN ITT MÉG INTROVERTÁLT KANADÁBÓL; RAJTAM KÍVÜL MÉG KI INTROVERTÁLTKODIK ÉSZAK-EURÓPÁBAN? - erre tizenvalahány ember bekommanteli, hogy ÉN IS, ÉN IS!, és a végén mindenki boldog.

Vagy ha valaki magányosnak, érzi magát, egy posztban megírja, hogy MAGÁNYOS VAGYOK ÉS ROSSZUL ÉRZEM MAGAMAT. VALAKI? - erre tök sokan odaírják, hogy ÉN IS SZARUL ÉRZEM MAGAM, meg VELED VAGYUNK!, és a végen az emberek egy mosolygós szmájlival konstatálják, hogy a világ rendje ismét helyre állt. Ha nő írta, többnyire férfiak kommentelnek.

De bármilyen nevetséges is néha, én mindenképp drukkolok neki.

És ezt úgy mondom, hogy mint mindenütt, az internet ezen szegletében is vannak idegesítő, felesleges vagy bután cukiskodó bejegyzések, és persze trollok is szép számmal (akárcsak errefelé a blog.hu-n). Ám itt is megmutatkozik miért jó ez az oldal, mivel ha valaki odavág egy beszólást vagy sértés, az értelmes többség hangja pillanatok alatt elnyomja a céltalan durvaságot. Olyan flottul működik az egész, mint valami immunrendszer: kitiltás és cenzúra helyett a szolidaritás érvényesül.

Most akkor jó, hogy van ez a csoport vagy sem?

A kérdésre a legjobb választ egy, a napokban olvasott poszt adta meg, amiben valaki azt kérdezte a tagoktól, milyen változásokat vettek észre az életükben, mióta csatlakoztak a csoporthoz. És azok közül, akik hozzászóltak, szinte mindenki nagyon pozitívan nyilatkozott a változásokról. A kérdés feltevője például úgy érezte, azóta jobban önmaga tud lenni a munkahelyén. A válaszadók között volt, aki azóta megtanulta jobban elfogadni magát, és azt, hogy ő introvertált; valaki azt írta: jó tudni, hogy mások is hasonló cipőben járnak; egyesek szerint a mentális egészségüknek tett jót a csoport; másokat bátorított az oldal, de volt aki azóta szabadabban tud kommunikálni, ettől nőtt az önbecsülése és boldogabbnak érzi magát. Persze volt, akinek semmiben nem változott az élete, de az ilyen semleges vagy negatív kommentek jóval ritkábban fordultak elő.

utobbi_idokben_olvas.jpgSokaknak segít a csoport, a kommentek magukért beszélnek. 

Összességében még mindig sokkal jobb ez a fura csoport annál, mintha nem lenne semmilyen fórum, ahol kevésbé kommunikatív emberek hozzájuk bizonyos szempontból hasonlóan működő emberekkel beszélhetik meg a problémáikat.

Ha úgy gondoljátok, nektek is segítséget jelenthet az Introvert, Dear közössége, itt tudtok csatlakozni hozzá. Ha pedig úgy gondoljátok, az én blogom is hasznos számotokra, a hozzá tartozó Facebook-oldalt itt tudjátok követni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intro-vertigo.blog.hu/api/trackback/id/tr2713693450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antisocialnetwork · http://aloneontheearth.com/ 2018.03.17. 11:57:43

Introvertált Facebook csoport :D Édes Istenem :D