Szédítően zárkózott

Már elfogadjuk az introvertáltakat, csak épp hülyének nézzük őket

2018. február 15. 08:00 - darvinisdead

A jelenséget egyre többen ismerik és értik (csak néha félre), de még mindig előszeretettel megy a hahotázás.

Nézem, olvasgatom az introvertáltakról szóló cikkeket meg posztokat, és visszatérő élmény, hogy bár egyre kevesebben akarnak páros lábbal beleszállni az introvertáltakba (1:0 a toleranciának), de ha előkerül a téma, többnyire még mindig inkább csak csodálkozni vagy röhögni sikerül rajtunk (1:1-re egalizál a totális meg nem értés). 

Az egyik rendszeresen előforduló probléma a túlzott általánosítás.

Ahogy megjelenik, a zárkózottság és az embergyűlölet, néha már-már patológiai mértékben (ami sokkal inkább feltételezi az autizmust, ahogy arról már korábban írtam), egyből mindenki elkezd az introvertáltakra mutogatni, hogy lám, ők biztos értékelni fogják, hisz ők is ilyenek.

Az általánosítás nyilvánvalóan nem jó, viszont sztereotípiák nélkül nem élhetünk. Ha az introvertáltakról - rólunk - beszélek, és csoportként nevezem meg őket (magunkat), én is óhatatlanul általánosítok. Ez csak így működik, ha több emberhez, emberek egy csoportjához vagy közönséghez akarok szólni (tovább bonyolítja a dolgot, hogy más olvassa ezt a Indexen keresztól, és más a Facebook-oldalamon keresztül).

Ilyenkor viszont meg kell találni azt a kényes egyensúlyt, hogy ne erősítsünk meg kártékony sztereotípiákat viszont érthető maradjon, amiről beszélünk. És azért, ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor rájövünk, nem is annyira kényes az az egyensúly, épp csak egy kicsit reflektálni kéne arra, mit mondunk, és hogy az milyen hatással van másokra.

Az introvertáltaknál ilyen közös, konszenzuális alap lehet például, hogy nem mondanak ki mindent, amire gondolnak, és hogy nehezebben nyílnak meg. Az viszont nem, hogy egy étteremben viszolyognak attól, hogy idegen emberekkel érintkezzenek.

Ezért is ostobaság, hogy a fenti étterem mekkora találmány már az introvertáltaknak, hisz nem kell érintkezniük a pincérrel. Ez a sztori nem erről szól, hanem arról, mekkora csodabogár egy introvertált, amiért nem képes normális módon étterembe étkezni. 4,6 millió ember nem tévedhet (ennyien látták eddig a videót), és azt gyanítom, hogy a Ladbible követők közül elsősorban nem a radikális introvertáltak osztogatták meg.

"If you hate people, this introvert café is for you!" - mondja a videó fősora. A probléma viszont ott kezdődik, hogy az introvertáltak nem embergyűlölők, a két kifejezés nem szinonimája egymásnak. Az ilyesmit úgy hívják, hogy csúsztatás. Ahogy az étteremről egyszer már írtam: "sajnos leegyszerűsíti a problémát, és nem az elfogadást és a megértését mozdítja elő, hanem különc látványossággá, egy freak-show-vá degradálja, mit jelent introvertáltnak lenni. Ettől még nem lesz egyszerűbb nyilvánosan enni annak, akinek ez nem komfortos vagy egyáltalán nem megy." 

És itt jön be a másik visszatérő probléma: a nevetségessé tétel, amikor különc vagy bohókás hóbortként utalnak az introvertált létre (és nem pl. olyasmire, ami az valójában, vagyis egy megértést igénylő, és az introvertáltak számára a többségi társadalommal nap mint nap érintkezve egy sor kényelmetlen helyzetet magában hordozó  állapot). Inkább elintézik egy legyintéssel, és röhögnek rajta.

intro_ajesz.jpgPár ajándékötlet, ha szerencsétlen introvertált haverodra még a pénzt is sajnálod.

Ahogy arról már egy Facebook-posztban érintőlegesen beszéltem, (ön)ironizálni, mint ahogy például az Introvertdoodles teszi, lehet, de egy érzéketlen általánosítással hülyének nézni vagy nevetségessé tenni már nem annyira. Magadon bármikor nevethetsz, ha szeretnél (ez a stand-up comedy alapja), de egy nyomorékon vagy valakinek az esetlenségén már nem olyan elegáns.

amibol_sosem_lehet_eleg.jpgAz önirónia valahogy így néz ki, különös ismertetőjegye, hogy okos és nem bántó.

Ott van például az a pulcsi, aminek a kapucniját be lehet cipzározni, milyen vicces már, nem? De, meg is írta a Lemon.hu, hogy ennél klasszabb ruhadarabot introvertáltaknak ki se lehetne találni. Hiába festesz benne úgy, mint aki épp most szabadult a zárt osztályról, neked való - állatja a Lemon. Remek felvetés!

Inkább húzz zsákot a fejedre - by Lemon.hu

A men.hu pedig egy olyan cikkel operál, ami őszinte naivitással csodálkozik rá az introvertáltakra, mintha legalábbis - a Púder műsorvezetőjének örökérvényű szavaival élve - bazári majmok lennénk.

Érdekes tudnivalók introvertáltakról - jelöli ki a témát a férfimagazin válogatása, amely olyan, Vujit Tvrtko-i értelemben vett pokoli történeteket szolgáltat rólunk, mint pl. hogy "az introvertáltak néha igenis irigyek az extrovertáltakra" (nézz kicsit magadba, jó?!) vagy "Az introvertált emberek többsége túl sokat gondolkozik" (fejezd be szépen, és legyél ostobább, te ostoba!).

introvert_men_mikulas.jpgA men.hu remek cikke egy szerelmetes mikulással illusztrálta az introveráltakat. Vajon ezzel mit akart üzenni a költő?

Szóval úgy tűnik, még hosszú az út a megértésig, és számos hülyeséggel van kikövezve, de remélem egyre kevésbé akarnak majd a fentiekhez hasonló hírekkel virtuális kifutót építeni a képzeletbeli ketrecünkhöz, ahol a népek kedvükre csapkodhatják majd a térdüket látva azt, milyen furcsák is vagyunk. Pedig nem furcsák vagyunk, de tényleg, hanem csak szimplán introvertáltak.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intro-vertigo.blog.hu/api/trackback/id/tr613598845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serivor 2018.02.16. 12:51:24

Az introvertáltság valami hülye divattéma lett mostanában, majd lecseng, és kész. Van, aki szeret fókuszban lenni, mások figyelmét magára vonni (jó esetben tehetsége is van hozzá, hogy ezt megtegye), van, aki nem. Ennyi az egész.

Akinek nincs elég IQ-ja, hogy ezt megértse, azzal nem is érdemes foglalkozni. (Tudom, ők a többség, de akkor is.)

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2018.02.16. 15:07:23

A poszt összefoglalható egyetlenegy mondatban, az introvertáltság nem egyenlő az antiszociálissággal, ezt jó lenne a különböző fórumoknak, cégeknek stb. is felfogniuk.

@Serivor: nem divattéma. Csomó karrier-és életmódtanács és rengeteg minden az extrovertáltaknak szól, egyfajta embertípust ismer el. Olyan, mintha mindenki Androidra írna programot, és azt te nem tudod futtatni, majd rájössz, hogy jé, nem benned van a hiba, a te rendszered máshogy működik, más a menüje, töltésigénye, de ugyanarra való.

De úgy is elképzelhetjük, hogy csak fotocellás és napelemes áramfejlesztőket hoznak forgalomba, de neked generátorosod van és az istennek nem kapsz hozzá alkatrészt.
Amúgy kb. minden harmadik ember introvertált. Ahhoz sok van belőlünk, hogy csak divathóbort legyen, ahhoz meg kevés, hogy mi diktáljuk a stílust.

mbazs 2018.02.16. 17:38:15

@Névtelen betelefonáló: "Amúgy kb. minden harmadik ember introvertált."

Szerintem ez nem bináris, hanem végtelen számú fokozat van. A többivel egyetértek :)

Serivor 2018.02.16. 18:19:47

@Névtelen betelefonáló: Akkor ebben is romlott a világ... Régen, amikor én kerestem állást, elég volt a kitüntetéses diploma, nem kérdeztek semmit. Nem firtatták, tudok-e táncolni, viccet mesélni. Sőt, akik a szakmai/tudományos teljesítményt jópofizással akarták pótolni, azokat nézték hülyének.

padlogaz 2018.02.16. 21:01:34

a poszt (szakmailag) nem az introverzióról szól.
a kategória Jung szerint - aki létrehozta a fogalmat - azt jelenti, hogy honnan gyűjtünk energiát. az introvertáltak belülről, azaz saját magukból, míg az extravertáltak kívülről, azaz a külvilágból.
ennyit jelent, sem többet, sem kevesebbet.
ráadásul rettentő ritka a szélsőséges intro- vagy extravertált személyiség, legtöbben a kettő valamilyen közös halmazában vagyunk, azaz mindkettő jellemző ránk, csak az egyik nagyobb mértékben.
egyik sem minősítő kategória, azaz nincs olyan, hogy az egyik jó, a másik rossz. kb. mintha azt kategorizálnánk, hogy a kék vagy a barna szem a jobb...

kunzoo 2018.02.16. 21:30:53

@Névtelen betelefonáló:
Nem tudom megérteni hogy tán itt a blogon is volt picsogás arról hogy nekik mennyivel nehezebb megállni a helyüket. Miért olyan szakmát vagy munkahelyet választanak ahol ez gond lehet? Annyi szakma van. Sokhoz nem kell vegyülni, sőt szinte alig látsz embert magad körül. Miért nem választotta azt?

Tamáspatrik 2018.02.16. 21:40:12

A mai pszichológia már meghaladta Jungot és Freudot is, több tekintetben. Rengeteg vizsgálati eredmény van ebben a tárgyban, az egyik legkorszerűbb Brian R. Little (Én, jómagam és a többiek.) Meglepő módon az jött ki az agykutatásban, hogy az agy éberségi szintjében van különbség a két típus között. Most szinte szó szerint írom, amit a könyvben olvasok: az extrovertáltak alacsony éberségi szinttel rendelkeznek, és növelni szeretnék, az introvertáltak pedig fordítva, magas éberségi szinttel, amit csökkenteni szeretnének. (Emiatt az utóbbiak kerülik a serkentő hatású környezetet és antiszociálisnak tűnhetnek.)
Sőt, vannak ambivertáltak is, akik a kettő között félúton vannak. (Egy folyamatos skáláról van szó.) Ezt is a könyvből olvasom. IQ-ban nincs különbség a csoportok között, bár a jelenlegi oktatási rendszerben az introvertáltak szerepelnek jobban.
A stílusban van a legnagyobb különbség, pl. az introvertált burkoltabban és összetettebben fogalmaz, az extrovertált a nyílt és egyenes stílus híve.
Pl. véleményt mondtak egy illetőről ketten, akit nem kedvelnek, ez az írónak a Ted-ed (you tube-os előadásában is benne van):
az introvert szerint "Michaelnek szokása, hogy olykor olyan módon viselkedjen, ami néhányunk számára a szükségesnél sokkal rámenősebbnek hat." Az exrovert : "Ja, én is azt mondom, hogy ez a fickó egy seg'fej"

Egyébként pedig ez a két pólus csak egy személyiség dimenzió a legfontosabbak közül, amelyek ettől függetlenek pl. érzelmi labilitás, tapasztalatra való nyitottság, barátságosság, lelkiismeretesség.

hosaka 2018.02.17. 06:15:50

Miféle elfogadásról van szó? Járt már valaki sikerrel bármely állásközvetítőnél olyan szöveggel, hogy hagyják már békén a "csapatjátékos" álszent eszetlenségekkel és térjünk inkább a tárgyra, miben (és hogyan!) lenne fényévekkel hatékonyabb és termelékenyebb egy talicska majomnál?

Mária HenGau 2018.03.13. 18:49:46

@Serivor:
Hogy az mekkora zöldség amit írt. Pff.
süti beállítások módosítása