Szédítően zárkózott

A 10 legfárasztóbb irodai poén

2017. november 16. 07:50 - darvinisdead

A Förtelmes Főnökök és az Irigy Hónaljmirigy találkozása az íróasztalodon. Élőben és 3D-ben.

Nagyon fontos az elején leszögezni: a humorra szükség van. A valódi humorra. A jókedv meg az egészséges humorérzék a jó közérzet alapja, anélkül egyszerűen nem megy, nem lehet túlélni a melót. De sajnos ha a humor igénytelen, hamar kontraproduktívvá válik, elkezd nyomasztani, lefáraszt és ilyenkor kiüldözhetnek vele a világból. 

A humor hazai fejlődéstörténetében amúgy is elég csúnyán eltörött valami: mit várjunk egy közegtől, ami a Kretén magazin meg a Móricka humorán szocializálódott, ahol a 2000-es évek mainstream humorát az Irigy Hónaljmirigy ámokfutása határozta meg, ami 30 év alatt egy szem Hofit, és újabb 30 év alatt összesen egy Bödőcsöt tudott kitermelni magából, és ahol az olyan, nem kimondottan vicces, de néha azért szellemes újságírók mint Czeglédy meg Puzsér standup estekre járnak, annyira hiánycikk az igényes(ebb) humor?

Szóval ilyen hendikeppel indul a hazai közízlés, már ami a humort illeti. És hát az egész jelenség egyik mélypontját az irodák üvegpoklának egybenyitott légterében kell keresni. Jöjjenek hát a legpusztítóbb poénok!

1, A Facebook

Alapszintű prank, a legklasszikusabb csíny és olcsó poén, amit néhány kattintásból össze lehet hozni, csak jól kell időzíteni. A munkatárs gyanútlanul kisétál, otthagyja a gépét, és mire visszatér, egy Enrique Iglesias slágerre, vagy egy szívhez szóló, többnyire a szexuális orientációját érintő vallomásra esnek be a lájkok meg a kacagó fejek. Donald Trump mellett ez a legtrógerebb és leginfantilisebb dolog, amit Zuckerberg a világra szabadított.

2, Apró, de annál idegesítőbb humorbonbonok

Még anális idegesítőbb? Éééérted?! - hát kb. ennyire szofisztikált ez a műfaj, vagyis a Saskabaré-Móricka vonaltól a szimpla taplóságig bármi belefér. Sajnos az irodisták nem ismernek tréfát (Éééérted?!), ha szar poénokkal kell bomlasztani a nyugalmat. Ilyen, amikor valaki felsóhajt vagy csak gyanútlanul kiejti a száján, hogy Istenem, már röpül is a válasz: Szólítottál?
Aztán van a tahóság... Na ez itt a valódi mesterség, azokkal a nézd-már-meg-nem-vagyok-e-odakint típusú poénokkal! Ezek persze nem is poénok, csak a gazdájuk röhög rajta, hogy pl. eléd pattan a kávégépnél vagy lehetőleg bratyizós főnökként megkérdezi, hogy Van most 10 perced segíteni? majd azonnal, választ sem várva löki, hogy Nagyon szuper! Akkor azt kellene...  - klasszikus, kapitális tahóság. 

3, Szóviccek/szójátékok

Hát persze! Minden jóérzésű embernek ökölbe szorul a keze és a gyomra ha ezekre a fájdalmasan olcsó nyelvi sziporkákra gondol, amiből egyesek, a nyelvet megerőszakolva sportot űznek. Néha lehet egy-egy jól irányzott szóviccet is bevinni, de nem úgy, hogy valaki percenként újat gyárt. Pedig sajnos azok, akik szeretnek ezzel a fogással élni, jellemzően visszaélni is szeretnek vele. Őket nevezzük fárasztó embereknek. Óvakodjunk tőlük!
Ezen a téren egyébként Geszti Péter taszította végromlásba a közízlést. Főleg a dalszövegeit és reklámjait pakolta tele agyrohasztó szómágiával. Mélységesen sötét, okkult fekete mágiával. Hogy gyakorlati példát is hozzak: 

- Én itt közben mentegettem neked.
- Ne mentegetőzz!

Taps. Függöny.
Hacsek és Sajó óta nem láttunk ilyen jó mókát!

4, Félrehallás 

A kényszeres félrehallók arra mennek rá, hogy megismétlik, amit a másik mondott, csak egy általuk viccesnek szánt apró csavarral pl. megváltoztatnak benne egy szót. Szinte minden irodában felüti a fejét a jelenség, mint ahogy a kellemetlen dolgok általában.
Félrehallani valamit persze ér, de az év poénjaként eladni már nem annyira. Főleg ha erőltetett poénkodásról, vagyis szándékos félrehallásról van szó. Másik esete a részleges félrehallás, amikor az emberünk semmit se hall rendesen, mivel a fülébe ordít a zene. Persze hogy félrehallod mikor egy szkafanderméretű fejhallgató van rajtad! Ettől még nem kéne visszaélésszerű poénkodásra használni. Kétszer még oké, de hidd el, negyedjére már egy cseppet tényleg önismétlő. Semmi vicces nincs abban, ha a -t -nak, a keveset kedvesnek hallja valaki.

5, A NEM

Ezzel lehet a legkisebb energiabefektetéssel a lehető legkellemetlenebb, legfárasztóbb hatást elérni. És a legjobb benne, hogy bármilyen kérdéssel, kéréssel működik. Főleg a hatalomtól megrészegülők számára okozhat olcsó kielégülést, hisz végre következmények nélkül nemet mondhatnak valakinek. Persze csak poénból, és még szórakoztató is! (ja nem)

Kérdés: - Segítesz valamiben?
Válasz:  - Nem! XD 

Kérdés: - Bezárod az ajtót?
Válasz:  - Nem! Lol

Kérdés: - Meg tudnád nézni, hogy...
Válasz:  - Neeeeem! Haha :D

6, Demijért?!

A rongyosra ismételt filmes utalásoknál és poénoknál már csak egy rosszabb van: amikor egyéb popkulturális trashförmedvényeket égetnek az agyadba, például reklámokat vagy VV Alekosz vagy VV Istentudjakicsoda idézeteket. De nem kell hozzá a legmélyebb bulvárban tapicskolni, elég megnézni egy reklámblokkot. Lehet robitusszin, demijért vagy Alza.hu szpot a szebb napokat látott Csőre Gábor irritáló ripacskodásával. Régebbről ott van pocak meg az árzabáló, de Kasszás Erzsit is nehéz elfelejteni. A mémek az irodában tovább keringenek, és még több agytekevervényedet égetik ki. Mostanában pl. a Soros-poénok is nagyon mennek, pedig hol van még a választás? Ne feledjük, ebben is vastagon benne van Geszti, különösen a Palacsint reklámja, és más hasonló, a magyar nemzeti trasharchívumba való alkotásai révén.

7, Kizárólag gifekben kommunikálni

Egy-két gif még rendben van - állítólag én is szoktam élni ezzel az eszközzel (lásd fent) -, ha mondjuk nyomatékosítja, netán kiegészíti a tartalmat, de amikor a gif lesz az információ alapegysége, amikor valaki már a legalapvetőbb nyelvi eszközöket sem hajlandó használni, vagyis a közlés semmi több vicces gifeknél, az nem csak fárasztó egy idő után, de unalmas is, ennél fogva nem lehet többé vicces (ahhoz jobb helyeken alapkövetelmény az eredetiség, különben jön a "voltmár" "szakállas" "hallottuk" effektus). 

8, Posztit pokol

Amit elmondhatnál egy röpke levélben vagy egyetlen mondatban, mondd el inkább 15 posztittel! Remek érzés, ha az embert 435 szanaszét ragasztott posztit fogadja az asztalánál, amikor visszatér a munkába. Mert valaki késztetést érzett arra, hogy mint egykor az ősember, barlangrajzokkal kommunikáljon, csak épp nem volt hozzá barlangja. De az is lehet, hogy csak meg akart szívatni, hogy egy asztaltakarítással kezdd a munkanapot. Bármelyikről is legyen szó, nagyon kellemes elfoglaltság reggeli kávé mellé kivehetetlen ábrákat és olvashatatlan írást sillabizálni. Egyébként anno a posztit háború (amikor nagy cégek az irodájuk üvegfalára kiragasztott posztitekkel szólogattak be egymásnak) egy vicces kezdeményezés volt, de az is kábé már több mint 5 éve.

 

posztit.jpg

 

9, Szexista poénok

A közhiedellemmel ellentétben nem vicces, nem játékos, nem kedvesen pajkos és a legkevésbé sem ártatlan dolog másokat a nemiségük miatt kellemetlen helyzetbe hozni. Ez, különösen egy munkahelyen nagyon rossz gyakorlatot legitimál. Poénkodni persze lehet, férfiakon, nőkön egyaránt, de pl. fontos különbség aközött, hogy egy poén hol és hogyan hangzik el, ugyanis teljesen más az üzenete és az értelmezhetősége otthon és egy irodai térben. Egy haver valószínűleg tudja, mikor viccel a másik, egy sokadik munkatárs már nem feltétlenül - és ez számára a legkevésbé sem mókás. Az, hogy valaki mennyire szexista privátban, vagy mennek-e a szexista poénok a haverokkal, szigorúan egymás között, az magánügy, de egy munkahely nyilvános tér, és nem fiúöltöző (vagy lányöltöző), ami ott történik, annak súlya van. 
Nagyon kellemetlen, amikor egy középvezető másokat oltogat a külsejük és az öltözködésük miatt, miközben nála meg kificcen a kőművesdekoltázs, vagy rendszeresen ismétlődő aludj nálam-poénokkal finoman zaklatja őket. A legrosszabb, hogy sokan együtt nevetnek vele, különösen, ha az illető a főnökük. 

10, Kirúgás

- Laci menjél, a gazdaságis hívat!
- Mi???
- Csak szopatlak XD 

- Mik ezek a papírok?
- Gondolom kirúgtak. 
- :D Látnád az arcodat! 

Bár sokan valószínűleg hosszútávon jobban járnának, ha kirúgnák őket (főleg ha a fentihez hasonló poénokat kell hallgatniuk nap mint nap), még többen vannak, akik a család, a két gyerek meg a fejük fölött ketyegő lakás- és egyéb hitelek miatt egyáltalán nem. Már csak ezért sem vicces ezzel poénkodni. Kicsiny hazánkban a munkavállalók védelme és a munkavállalói érdekérvényesítés finoman fogalmazva sem tartozik a húzóágazatok közé. Nem csoda, ha sok alkalmazott inkább meghúzza magát, és rettegve várja a bejelentést, hogy náluk vajon mikor lesz létszámleépítés. Ilyen helyzetben valóban elegáns és ízléses dolog a kirúgással poénkodni.

Nálam ez volna a mágikus 10-es. A legutóbbi melóhelyes halállistámban pedig a legirritálóbb munkahelyi dolgokat szedtem össze.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://intro-vertigo.blog.hu/api/trackback/id/tr4713279681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2017.11.16. 15:11:58

Oké, leírtad, el is mentél közben, cserélj alsógatyát, osztjóvan.

Jossarian 2017.11.16. 17:42:42

Azert dolgozol ilyen lenyek kozott mert:
1. Te is egy ilyen leny vagy
2. Nem vagy jo semmi masra csak erre, irodatolteleknek tokeletes.
3. Ennyi, csak jol esett sorszamokat adni a leirandomnak, toled tanultam

nem várt fordulat 2017.11.16. 18:52:24

Hát ez a poszt elég gyengére siekrült.
süti beállítások módosítása